names-media.com

alles over FILMS *


          
       

Wat kunnen wij voor u - en met uw films - doen?(Ephigenia aan het edit-werk, studio Moskou). 

Dit is eigenlijk vandaag al weer een plaatje uit de "ouwe doos". Hoewel - als ik einde de jaren 90 op de filmakademie in Amsterdam gezeten heb en met 35 jaar mijn 2de, volledige opleiding gemaakt heb, heb ik dat nog geleerd: analog editen. Het heeft dan weliswaar niet meer écht zo veel te maken met knippen en plakken, maar bij dit toestel had je nog echte videobanden, DV, DVCam, BetaCam enz. 

Hoewel Ephigenia op dit plaatje er ook al een pc bij heeft staan - en dat is natuurlijk hoe het tegenwoordig gaat: met de computer.
Wij gebruiken Abode Premiere, AVID, Pinnacle Studio (voor de helemaal speelse en gekke effecten) en diverse hulpprogramma's.


(Afbeelding: Adobe Premiere Edit-Workfloor)

De computer verwerkt tegenwoordig gelukkig zo bijna alles aan films, begonnen bij AVI-uncompressed tot aan de "lichtgewichtjes" toe zoals FLV en FLASH-filmpjes. Andersom kun je met de geschikte programma's natuurlijk ook encoden náár alle extensies -  want niet iedereen wil later een bioscoopfilm hebben met om de 1 Gigabyte per minuut. 

Veel klanten willen b.v. films streamen - hierover meer onder "streamen". Vaak worden films geüpload naar YouTube, Vimeo en dgl. internetsites, ze worden gedeeld, gekopieërd, samengevoegd met andere films - een beetje editen kan vandaag bijna iedereen, vooral de jeugd is bezig met programmatjes zoals Windows MovieMaker enz. Bruikbare programma's zijn dat inmiddels, simpel opgebouwd maar ze maken een vrij goed resultaat - afhankelijk natuurlijk wat u erna daarmee wilt doen.

Over "samenvoegen" gesproken - mag dat eigenlijk? Is het "Auteursrecht" ineens nét zo verdwenen als het toenmalige "brievengeheim"? 
Nee, uiteraard niet! Wel mag u tegenwoordig voor u persoonlijke doeleinden weliswaar een hoop. Want voor een grappig filmpje voor de verjaardag bijvoorbeeld kan en mag bijna alles.

Vaak mag u ook vrij beschikbare film (-stukjes/-effecten) gebruiken, als u maar de bron aangeeft. Dat gaat meestal goed - tenminste zo lang tot dat de vrije-filmpies-zaak wordt doorverkocht - en de nieuwe eigenaar wil dan ineens van die regeleing helemaal niets meer weten. Stom als u dan een film uitzendt of verkoopt met een riscante inhoud...

Dus houdt liever aan: voor particuliergebruik mag (bijna) alles - een film voor de zaak maken doe je liever met iemand die ook de valkuilen kent.